Tijdelijke gebouwbescherming

Systeem voor de bescherming van houtconstructies tegen weersinvloeden tijdens de bouw

Vroeger werd hout hoofdzakelijk gebruikt voor een- en meergezinswoningen, maar de laatste jaren worden steeds vaker ook grote projecten in hout uitgevoerd, bijvoorbeeld kantoorgebouwen, scholen, kinderdagverblijven, modulaire gebouwen en het grootschalig optoppen van meerlaagse woongebouwen. Door het veelvuldige gebruik van prefabmodules in de houtskeletbouw kan er snel, voordelig, precies en esthetisch aantrekkelijk worden gebouwd – inclusief hoogwaardig behandelde zichtbare houtoppervlakken.

En daar ligt precies de uitdaging: houten bouwelementen moeten gedurende langere periodes tijdens de bouw worden beschermd tegen vocht.

Betrouwbare en voordelige bescherming met SOLITEX ADHERO

De Duitse norm DIN 68800-2:2022-02 vereist dat er bouwkundige maatregelen worden genomen tijdens het transporteren, opslaan, monteren en inbouwen van hout, houtachtige materialen en houtskeletbouwelementen: ‘...met passende maatregelen moet worden gewaarborgd dat het vochtgehalte niet nadelig verandert door schadelijke invloeden, bijv. grondvocht, neerslag, aangrenzende elementen, of door uitdrogen.’

De folies uit de SOLITEX ADHERO-serie voldoen aan de eisen van DIN 68800 en SIA 271, en zijn tevens conform aan de specificaties in Merkblatt Brettsperrholz 01-2021 van de Studiengemeinschaft Holzleimbau e.V.

Deze zelfklevende weerbestendige folies kunnen worden gebruikt op alle stabiele oppervlakken die voldoende draagvermogen hebben en hechten over het gehele vlak. Hierdoor kan zich vocht niet verder onder de folie verspreiden als deze beschadigd raakt. Mocht het vocht in het hout toch een keer toenemen, dan droogt het snel weer op. Daarvoor zorgt de variabele functionele membraan van SOLITEX ADHERO die vocht actief afvoert. De constructie blijft beschermd.


De voordelen van SOLITEX ADHERO

 • Kleeft over het hele oppervlak: binnendringend water kan niet tussen folie en hsb-element kruipen.

 • Droge elementen: porievrije, dampopen functionele TEEE membraan voert vocht, indien nodig, actief naar buiten af.

 • Eenvoudigere werkvoorbereiding met de nieuwe transparante SOLITEX ADHERO VISTO: markeringen, verbinders en penetraties in houten vloeren blijven zichtbaar.

 • Uitstekende resultaten in de test op schadelijke stoffen: SOLITEX ADHERO is geschikt voor bouwprojecten met hoge eisen aan de kwaliteit van de binnenlucht; dit is een voordeel ten opzichte van tijdelijke afdichtingsfolies van polymeer gemodificeerd bitumen.

 • Aanzienlijk dunner dan bitumen bekleding: wanden kunnen direct op de beplakte CLT-vloer worden geplaatst zonder dat het geheel wordt verhoogd of er kleine afwijkingen in de maatvoering ontstaan.

Video: tijdelijke gebouwbescherming in 4 minuten (in het Duits)

Verwerking van de transparante SOLITEX ADHERO VISTO

Bovendien:

 • Voordeliger dan provisorische daken: deze zijn bij grote bouwplaatsen vaak heel duur of vanwege de vorm en afmetingen van het gebouw helemaal niet mogelijk.

 • Geen struikel- en uitglijgevaar zoals bij los gelegde folie dankzij antislip en antireflectie.

 • Uitstekende bescherming tegen transportvocht, wanneer houtskeletbouwelementen in de werkplaats al van een laag SOLITEX ADHERO worden voorzien

 • Veilig werken door niet-reflecterend oppervlak

 • Zelfdichtend bij nagel- en schroefverbindingen

 • Gesloten systeem voor hoogste betrouwbaarheid


Toepassing in vloer, dak en wand

Luchtdichting en bescherming tegen weersinvloeden wand

 • Als tijdelijke bescherming van wandelementen in de houtskeletbouw

 • Als luchtdichting binnen en buiten op houtachtige materialen en minerale ondergronden

 • Ook bij houtskeletwanden achter geventileerde gevelbekleding

Tijdelijke bescherming vloer en dak

 • Als tijdelijke bescherming van vloerconstructies in de houtskeletbouw

 • Als zelfdichtende folie op beschot en geschikt houten plaatmateriaal (bijv. cementgebonden spaanplaat conform EN 634-1) voor het afdichten van nagelperforaties onder leien daken.


Betrouwbare bescherming als onderdeel van een totaalsysteem


Referentieprojecten met SOLITEX ADHERO (in het Engels)