Goede binnenlucht

Moderne gebouwen moeten aan nieuwe kwaliteitsnormen voldoen

Om gezondere gebouwen te creëren, zijn emissiearme producten die onafhankelijk zijn getest op gezondheidskwaliteit een absolute vereiste.

We brengen immers 90 % van onze tijd door in gesloten ruimtes. Dat het klimaat en de lucht binnen aan de hoogste kwaliteit moeten voldoen, ligt dan ook voor de hand.

Een goede afvoer van stoffen die vrijkomen uit bouwproducten, zoals oplosmiddelen en weekmakers, is hiervoor cruciaal. Dat botst met de aangescherpte wettelijke eisen aan de luchtdichtheid van huizen.

Vroeger verdwenen schadelijke stoffen samen met de warme lucht door kieren en spleten naar buiten, maar in nieuwe, luchtdicht gebouwde huizen blijven ze aanwezig. De focus verschuift daarom steeds meer naar emissiearme bouwproducten.

Bij pro clima hebben we milieuvriendelijkheid en gezondheid al van meet af aan hoog in het vaandel. Alle systemen van pro clima worden daarom onafhankelijk getest op schadelijke stoffen en behalen regelmatig de beste resultaten. Perfect voor veeleisende huizenbouwers voor wie een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht een absolute must is.


Gezonder luchtdicht bouwen – oplossingen voor schadelijke stoffen in de binnenlucht

Luchtdicht bouwen is wettelijk voorgeschreven en zinvol, maar vereist wel extra aandacht voor de afvoer van schadelijke stoffen in gebouwen. Die kunnen ons namelijk ziek maken.

Gezonder bouwen, hoeft niet tijdrovender en duurder te zijn. De oplossingen voor gezond bouwen, moderniseren, inrichten en wonen liggen in principe voor de hand.


Goede binnenlucht vraagt om geteste bouwmaterialen

Om gezonder te kunnen bouwen en zodoende de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren, moet voor elk bouwproduct worden aangetoond welke ingrediënten het bevat. Daarnaast onderzoeken onafhankelijke testinstituten welke emissies, zoals formaldehyde en vluchtige organische stoffen (VOS) uit de materialen vrijkomen. Bij pro clima denken we tijdens de productontwikkeling al na over het voorkomen van schadelijke stoffen. Daarom laten we onze dampremmende en luchtdichte systemen inclusief de bijbehorende lijmproducten, tapes en primers vol vertrouwen onafhankelijk testen op schadelijke stoffen – met regelmatig de beste resultaten.

Ontdek hier hoe u een comfortabel binnenklimaat creëert

Bij pro clima houden we ons al een aantal decennia bezig met gezond bouwen – we deden dit al toen begrippen als ‘gezond wonen’ nog niet bestonden en bijna niemand zich nog echt bewust was van de schadelijke stoffen in de binnenlucht.

Wij hechten veel waarde aan betrouwbare en transparante ondersteuning van kwaliteitsborging in de bouw. pro clima werkt nauw samen met instituten als het Sentinel-Haus Institut (SHI) in het Zuid-Duitse Freiburg en TÜV Rheinland, en initieert en ondersteunt projecten voor gezonder bouwen.

Zijn niet alle bouwproducten getest? Op schadelijke stoffen helaas niet. Daar komt ook nog eens bij dat er allerlei begrippen worden gehanteerd die tot verwarring leiden bij ontwerpers en eindgebruikers. Denk bijvoorbeeld aan gezonder bouwen, gezond woonklimaat, ecologisch, biologisch enz.

Alle geteste pro clima oplossingen voor goede binnenlucht

Systeem INTELLO