Waarom winddicht?

Bescherming tegen weer en wind

De winddichte laag beschermt het isolatiemateriaal tegen regen, sneeuw en wind vanaf de koude zijde en voorkomt dat er koude lucht doorheen stroomt. Zo behaalt de isolatie een maximaal rendement.

Dit houdt in:

dat de winddichte folie essentieel is voor een optimale thermische isolatie. Ze wordt aan de buitenzijde van het isolatiemateriaal aangebracht en voorkomt dat er koude buitenlucht door de buitenste isolatielaag stroomt of in de ruimte achter de isolatielaag dringt. Cellulose, houtvezel, hennep, (minerale) wol etc. hebben alleen een isolerende werking als er stilstaande lucht in de poriën van het materiaal is ingesloten. De winddichte folie zorgt er dus voor dat het materiaal goed isoleert en voorkomt dat de oppervlakken aan de binnenzijde plaatselijk afkoelen. Bij geventileerde constructies waarbij de dakafdichting vanaf de onderzijde wordt geventileerd, biedt de winddichte laag extra bescherming tegen eventueel afdruipend secundair condenswater, regen en stuifsneeuw. Een zorgvuldig gerealiseerde winddichte laag verlaagt het risico op convectiestromen.

Isolatie door stilstaande lucht

Onbeschermd isolatiemateriaal: bewegende lucht in de poriën vermindert de isolerende werking.

Beschermde thermische isolatie

Beschermd isolatiemateriaal: stilstaande lucht in de poriën zorgt voor een maximaal isolerende werking.

Een voorbeeld: Ook een wollen trui houdt warmte vast door stilstaande lucht in de vezels: zodra er een koude wind waait, neemt de isolerende werking af. Maar onder een windjack dat zelf nauwelijks warmte geeft, wordt de isolerende functie van de trui onmiddellijk hersteld.

Binnen luchtdicht, buiten winddicht

In een ideale isolatieconstructie is het isolatiemateriaal daarom aan beide zijden beschermd. Buiten met een winddichte folie, bijv. een dampopen onderdak- of gevelfolie, binnen met een luchtdichte, dampremmende laag. De winddichte folie voorkomt dat er koude buitenlucht door de isolatie stroomt. De luchtdichte folie beschermt tegen binnendringend vocht vanaf de warme zijde en voorkomt condens- en schimmelvorming.

Let op: luchtdichte folie moet zeer nauwkeurig worden aangebracht. Elk lek in het oppervlak en nabij aansluitingen, hoe klein ook, heeft gevolgen.


Afdichtingssystemen voor duurzame gebouwbescherming