Feuch­te­ak­ti­ve Wind­dich­tung

Helemaal open ... en maximaal dicht

Dak- en gevelfolies moeten een perfecte bescherming bieden tegen zijwaartse regen en volledig waterdicht zijn. Tegelijkertijd dienen ze bijzonder dampopen te zijn, zodat vocht snel en zeker uit de bouwconstructie naar buiten kan drogen.

De microporeuze folies die tot nu toe in de handel verkrijgbaar waren, voldeden maar matig aan deze eisen. Nieuwe folies die vocht actief transporteren en die zijn voorzien van een monolithisch membraan zonder poriën beschermen bouwconstructies veel beter.


Gangbare producten: microporeuze folies

Bij gewone PP folie met microporiën beweegt waterdamp door minuscule openingen naar buiten. Als er veel waterdamp moet worden afgevoerd, kan er een laagje vocht aan de binnenzijde van de folie ontstaan. Het gevolg: de folie wordt dichter en kan schade veroorzaken. Vocht wordt passief naar buiten afgevoerd, maar alleen als er een relatief groot partieel waterdampdrukverschil is. In moderne, sterk geïsoleerde constructies treedt dit niet altijd op.

Vergroting van een gangbare onderdakfolie. Tijdens de productie wordt de PP folie opgerekt en wordt calciumcarbonaat toegevoegd. Zo ontstaan de gaatjes in het materiaal.

De folie beschermt tegen water vanaf de koude zijde, omdat waterdruppels te groot zijn en door hun oppervlaktespanning niet door de poriën kunnen dringen. Bij zijwaartse regen of wanneer inhoudsstoffen van hout of oplosmiddelen de oppervlaktespanning verminderen, kunnen er echter grote hoeveelheden water in de thermische isolatie binnendringen met schimmelvorming en beschadiging van de constructie tot gevolg.

Monolithisch SOLITEX-membraan

Folies zonder poriën transporteren vocht actief naar buiten. Hoe meer, hoe sneller. Hun diffusieweerstand neemt af. Voor het transport is slechts een minimaal partieel waterdampdrukverschil vereist.

  • Maximale bescherming tegen zijwaartse regen
  • Maximaal 10.000 mm waterkolom
  • Actief vochttransport, minimaal partieel waterdampdrukverschil vereist
  • Vochtige folie wordt meer dampopen
  • Geen tenteffect en geschikt als tijdelijke afdekking.

Dezelfde vergroting van een monolithisch SOLITEX-membraan zonder poriën.

De folie biedt bijzondere bescherming tegen zijwaartse regen, omdat ze geen poriën heeft. Hoge neerslagsnelheden of een verminderde oppervlaktespanning van waterdruppels vormen voor het SOLITEX-onderdaksysteem geen enkel probleem.Afdichtingssystemen voor duurzame gebouwbescherming